
Ziekenhuis Bernhoven te Veghel maakt ruimte voor het Kloosterkwartier
Circulair slopen; hoe gaat dat in zijn werk?
Het zal niemand zijn ontgaan, in april is de sloop van ziekenhuis Bernhoven in Veghel van start gegaan. De sloop werd gestart met een ludiek event waar alle betrokken partijen bij aanwezig waren. Tijdens deze bijeenkomst stortte, onder luid applaus van de aanwezigen, de luifel van de ingang van het oude Ziekenhuis symbolisch ter aarde. Het ziekenhuis maakt plaats voor het nieuwbouwproject Kloosterkwartier; een kleinschalige nieuwe woonwijk met een sterk sociaal karakter.
Het is maar goed dat het gebouw nu echt gesloopt wordt. Het ziekenhuis staat al 6 jaar leeg en het verlaten gebouw was sommige bewoners een doorn in het oog. Ook had het ziekenhuis soms last van nachtelijke bezoekers, zoals de vloggers van Stuk TV. De door hen in Ziekenhuis Bernhoven opgenomen spookachtige Youtube video is inmiddels al 905.010 keer bekeken.
Dierbare herinneringen aan het ziekenhuis
Giel van StukTV woont zelf in Uden en kent het Ziekenhuis nog uit zijn jeugd. Tijdens de opname van de video memoreert hij zijn bezoekjes aan de KNO arts en vroegere operaties. Het doet je toch wat zo’n lokaal ziekenhuis. En daarin is hij niet alleen. Voor de sloop begon, namen Veghelaren afscheid van het ziekenhuis (dat overigens heel vroeger Sint Joseph ziekenhuis heette) door er een laatste keer naar te komen kijken. Er liggen naast dierbare, soms ook moeilijke herinneringen: het is de plek waar kinderen zijn er geboren, operaties plaatsvonden, maar ook waar naasten zijn overleden.
Niet slopen, maar oogsten!
Het valt de vloggers op dat al het bruikbare materiaal al uit het ziekenhuis is gehaald. Het is duidelijk slooprijp gemaakt. Als partner voor de sloop is gekozen voor NewHorizon, Urban Mining. Een bedrijf wat uitgaat van het principe van de circulaire economie. Ze zien de gebouwde omgeving als een onuitputtelijke bron vol bruikbare stoffen. Ze slopen het ziekenhuis met het behoud van de waarde van de grondstoffen als uitgangspunt. Dit proces heet Urban Mining en is een van de belangrijkste pijlers van de circulaire economie. Hoe het circulair slopen werkt zie je in deze video:
Welke materialen kunnen worden hergebruikt?
Deze vraag stelden we aan Alex Verkuijlen, directeur van New Horizon. “Dan moet je denken aan o.a. kabelgoten, gipsplaten, deurdrangers, sloten, houten balken, sanitair, kranen, Trespa platen, PVC leidingen etc.. Deze materialen zijn allemaal voor een op een hergebruik naar verschillende partijen gegaan en ook alweer ingezet op diverse nieuwbouw projecten in heel Nederland. Veel materialen die wij ‘oogsten’ gaan direct naar onze partners van het Urban Mining Collective.”
Glas in lood ramen en ziekenomroep Zoobra terug naar de oorsprong
Tijdens de inventarisatie van de materialen viel het oog al snel op een aantal bijzondere glas-in-lood ramen. Na onderzoek bleek dat deze oorspronkelijk uit de kapel van het Klooster van de zusters Franciscanessen kwamen. We hebben de ramen kunnen redden en ze teruggegeven aan de zusters. Hiermee gaan de ramen dus terug naar hun oorsprong. Ook een oud reclamebord en -vlag, zijn teruggegeven aan ziekenomroep Zoobra.
Oud groen krijgt een nieuwe bestemming
En het circulaire denken gaat verder dan alleen het gebouw. Ook de bomen die op het terrein van het ziekenhuis stonden hebben een nieuwe bestemming gekregen. Er zijn in totaal 20 bomen in zijn geheel verhuisd naar andere locaties binnen de gemeentegrenzen.
Slopersbedrijf van der Linden uit Veghel start reguliere sloopwerkzaamheden
Van der Linden Veghel B.V. is verantwoordelijk voor de ‘reguliere’ sloopwerkzaamheden van ziekenhuis Bernhoven in Veghel, zoals het afbreken van de bovenbouw en het straatwerk. Dit loopt tot nu toe voorspoedig. De buitengevels en enkele binnenmuren zijn van metselsteen, de rest is van beton. Halverwege mei wordt gestart met de sloop van de betonnen kelders. Het bedrijf werkt met 5 rupskranen en een handsloper. De kranen knippen het gebouw kapot en de handsloper houdt zich bezig met stofbestrijding, verleggen van slangen e.d. De sloop van het gehele gebouw zal minimaal 3 maanden in beslag nemen.

Bouw nieuwbouwproject Kloosterkwartier start in juli
Wanneer alles voorspoedig loopt zal de nieuwbouw van het Kloosterkwartier in juli van start gaan. Op dit moment zijn 85% van alle woningen verkocht. Het wordt een unieke woonlocatie, op een rustige plek die EN vlakbij het centrum EN vlakbij de natuur ligt. Interesse hebben in een nieuwbouwwoning in het Kloosterkwartier? Kijk dan gauw welke woningen er nog beschikbaar zijn, want voor je het weet vis je achter het net!