‘Matthäus is een droom die uitkomt’

Meezingen Kamerorkest

Het Veghelse kamerorkest Alveare en het Philips’ Philharmonisch Koor voeren in april drie keer de ‘Matthäus Passion’ op. In de kloosterkapel in Veghel, de Lidwinakerk in Best en een meezingversie in het Muziekgebouw in Eindhoven.

KIRSTEN RIETBERGEN

Nog altijd krijgt Juliette Böhmer het bijna te kwaad tijdens het spelen van de Matthäus Passion. ,,Ik moet dan echt even mijn gedachten verzetten om niet emotioneel te worden. Het is ook z’n mooi stuk, je kunt helemaal in het verhaal zitten, het blijft beroeren”, zegt de fluitiste. Ook dit jaar voert haar orkest Alveare in de passietijd het meesterwerk van Johann Sebastian Bach op. Drie concerten komen er: op 12 april in de Lidwinakerk in Best, op 13 april in Veghel in de kapel van de zusters Franciscanessen en op uitnodiging van het Muziekgebouw Eindhoven komt er een meezing-Matthäus, op Palmzondag 14 april.

Dit laatste is een van de mooiste dingen die je als orkest, koor of dirigent kan wensen, vindt orkestmanager Pieter Jansen van Alveare. ,,De beleving is dan enorm. Moet je voorstellen, vroeger was het not-done om te applaudisseren na de 3,5 uur durende voorstelling. Dan waren de laatste noten gezongen en eindigde het Paasverhaal in een ingetogen stilte. Vol ingehouden spanning, maar mensen willen ontladen. Nu mag er geklapt worden en dat gebeurt dan ook volop. En bij zo’n meezing editie doen liefhebbers ook echt uit volle borst mee.”

Het is het vierde jaar dat Alveare de Matthäus Passion op het programma heeft staan. Het Veghelse kamerensemble bestaat uit een vaste kern van 25 tot 30 muzikanten uit de wijde regio en mensen die ‘af- en aanvliegen’. Vandaar de naam Alveare, wat bijenkorf betekent. Het orkest begon 30 jaar geleden als een klein barok ensemble, maar is daar meer romantische en symfonische muziek aan toe gaan voegen. Met het Requiem van Mozart in de Koekbouw in Veghel zes jaar geleden speelde Alveare voor het eerst zo’n groots muziekstuk met een koor in een kathedraalachtige omgeving. Dat voedde de wens om die uitdagende Matthäus Passion te doen. ,,Terwijl ik zocht naar een koor dat dit met ons wilde doen, bleek dat het Philipskoor, dat het werk al sinds 1948 onafgebroken uitvoert, dat jaar voor het eerst ge en Matthäus kon doen. Het Philipskoor werkte namelijk samen met het Philharmonisch Orkest Zuid, dat besloten had om de Matthäus om het jaar afwisselend met een koor in Limburg en Brabant op te voeren. Ik ben direct in dat gat gesprongen en heb een opname gestuurd van onze Requiem-opvoering in Veghel. Ze wilden daarna graag met ons samenwerken”, vertelt Jansen.

Leeg hoofd

40 orkestleden, 170 koorleden en zes professionele solisten brengen de Matthäus dit jaar onder leiding van dirigent Béni Csillag van het Philipskoor. Het muziekwerk is topsport voor de muzikanten. Ze moeten 3,5 uur lang uiterst geconcentreerd zijn. ,,Ik zorg dat ik daags voor en na de uitvoeringen niets in mijn agenda heb. Om met een leeg hoofd te kunnen beginnen en naderhand om weer bij te komen”, zegt Juliette Böhmer. Voor de luisteraars is de lange zit aangenamer gemaakt met de keuze voor de kapel van de zusters Franciscanessen. ,,Daar is het warm, de akoestiek is prachtig en het zit prettig, er is koffie en er is goed zicht op het koor en orkest”, zegt Pieter Jansen. Er passen 600 mensen in de kapel. ,,Veel mensen gaan met Pasen naar de Matthäus Passion, zoals ze met kerst naar de nachtmis gaan. Het hoort gewoon bij Pasen”, zegt Böhmer.

Kaarten zijn verkrijgbaar via philipskoor.nl en kamerorkestalveare.nl en het Uitpunt in Veghel.

Bron: Brabants Dagblad – Veghel-Uden – 08-03-2019