“Het was vooral avontuur, ik wilde de wereld zien. En binnen het klooster zag ik die mogelijkheid.” Dat is het verhaal van zuster Gerda, overste van de Zusters Franciscanessen van Veghel. “Ik heb hier mijn leven lang met liefde gewerkt, maar nu gaan we naar het einde toe. Wij zijn hier nog met 52 zusters met een gemiddelde leeftijd van 88,7 jaar. Die terugloop heeft mij in het begin zeker zorgen gebaard. Totdat we de samenwerking met Zenzo opzochten. Van hun plannen om onze tradities, het kloostergebouw en de omgeving eromheen in bijzonder woonprojecten aan de bevolking terug te geven, werd ik enthousiast. Het is een prachtige omgeving hier. Het verwondert mensen altijd weer dat er midden in  Veghel zo’n groene long is. Hier kan een mooie leefomgeving ontstaan waarin mensen zich thuis voelen, voor elkaar opkomen en zorg hebben voor elkaar.”

Woonprojecten waarin iedereen zich thuis voelt

Wie rondzwerft door de omvangrijke kloostertuin van de Zusters Franciscanessen voelt hoe de historie van het klooster in de omgeving verankerd is. Hier hebben duizenden zusters ruim 175 jaar geleefd en gewerkt. Altijd betrokken bij de Veghelse samenleving. Met bijzondere aandacht voor opvoeding, zorg en scholing. Het oude ziekenhuis Bernhoven staat ook op dit terrein. Ooit is het gesticht door de zusters, maar nu staat al een aantal jaren leeg. Zenzo heeft samen met de zusters plannen gemaakt voor de ontwikkeling van het oude ziekenhuis, het kloostergebouw en de parkachtige omgeving eromheen. Het wordt een combinatie van woonprojecten. Geheel volgens het gedachtegoed van de zusters komt hier een plek waar mensen met elkaar leven en naar elkaar omkijken. Er komen woningen voor allerlei mensen, zorgfaciliteiten, onderwijs en de mogelijkheid om gezamenlijk te ontspannen in de kloostertuin.

De zusters geven het klooster en de tuin weer terug aan de gemeenschap

Kloosterkwartier Veghel, zo gaat het gebied heten. Hier worden gewone woningen gebouwd en woningen voor mensen die zorg nodig hebben. Nu al zijn er appartementen voor jonge mensen met autisme en is er een kinderdagverblijf en een biljartvereniging. De kracht van het Kloosterkwartier wordt een mix van woonfuncties waarin mensen aandacht hebben voor elkaar. Net zoals de zusters altijd aandacht hebben gehad voor diegenen waar de maatschappij niet naar omkeek. Hier ontstaat een sociaal sterke omgeving met bijzondere woonprojecten. Een plek waar iedereen zich prettig voelt met de grote kloostertuin als ontmoetingsplaats. Die omvangrijke tuin blijft een groene long midden in Veghel en is straks vrij toegankelijk voor bewoners en gebruikers van het Kloosterkwartier.

Meer weten over de woonprojecten en nieuwbouw in Veghel?

Wil je meer weten over de nieuwbouw in Veghel? Of over de woonprojecten die in kloosterkwartier worden gerealiseerd? Laat je mailadres achter. Dat kan in de zijbalk. Wij sturen je dan steeds het laatste nieuws. Je kunt je ook direct aanmelden als je nu al geïnteresseerd bent in een woning in de wijk Kloosterkwartier.